Probiotyki i mikroby probiotyczne

Suplementy probiotyczne służą do odbudowy i wzmocnienia odpowiedniej mikroflory w przewodzie pokarmowym. Probiotyki były tradycyjnie uważane za ogólnie bezpieczne w użyciu, chociaż mogą powodować niepożądane skutki uboczne i interakcje związane z dystrybucją bakterii u niektórych pacjentów. Stosowanie probiotyków do zwalczania wzrostu szkodliwych infekcji drożdżakowych i bakteryjnych nie zostało naukowo udowodnione. Probiotyki powinny być podawane wyłącznie pod nadzorem wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia.

Niektóre badania wykazały, że rola probiotyków narine w tworzeniu się mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym jest niedoceniana. Organizmy probiotyczne nie docierają do jelit i okrężnicy, gdzie są potrzebne do optymalnego trawienia i funkcji odpornościowych. Zamiast tego podróżują do wątroby i jelita cienkiego, gdzie służą jako pokarm dla mikroorganizmów, które tam trawią pokarm. Chociaż organizmy te są obecne w niewielkich ilościach w przewodzie pokarmowym, badania nad wzajemnym oddziaływaniem drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym nie pozwoliły określić ilości i rodzaju mikroorganizmów obecnych w przewodzie pokarmowym. To pozostawiło szeroko otwarte drzwi dla potencjalnych szkodliwych interakcji między probiotykami i innymi potencjalnie pożytecznymi bakteriami.

Jednym z najczęstszych powodów, dla których probiotyki mogą pomóc pacjentom z chorobami, jest leczenie niedoboru jednej z głównych klas probiotyków znanej jako bakterie. Bakterie to grupa szczepów organizmów o charakterze zarówno dobrym (typ I), jak i złym (typ II). W przewodzie pokarmowym są niezbędne do syntezy białek pokarmowych i innych składników odżywczych. Jednak u większości ludzi znalezione tam bakterie to zazwyczaj dobre bakterie typu I. Suplementacja probiotyczna przywraca właściwą równowagę mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym, tak aby mogły one spełniać swoją podstawową funkcję – odżywianie organizmu. Probiotyki mogą być również stosowane w leczeniu wielu schorzeń, w tym:

Słowo „prebiotyki” odnosi się do mikroorganizmów znajdujących się w jelicie. Termin „prebiotyk” wywodzi się z faktu, że organizmy występujące w jelicie są przede wszystkim związane z trawieniem białka. Termin „probiotyk” opisuje organizmy, które nie zapewniają pożywienia, ale są ważne dla trawienia białka. Drobnoustroje wytwarzane w przewodzie pokarmowym są częścią złożonej populacji mikroorganizmów, które zamieszkują organizm człowieka i pomagają utrzymać równowagę mikroorganizmów jelitowych.

Suplementacja probiotykami jest często zalecana pacjentom, którzy przeszli operację przewodu pokarmowego lub mają inne problemy jelitowe. U osób z osłabionym układem odpornościowym, szczególnie u osób poddawanych chemioterapii lub osób z HIV / AIDS, probiotyki mogą również przynosić znaczne korzyści zdrowotne. Pacjenci z osłabionym układem odpornościowym mogą otrzymać probiotyki, przyjmując suplement zawierający jeden lub więcej rodzajów Lactobacillus acidophilus. Organizmy te są również dostępne w produktach mlecznych, więc dodanie probiotyku do diety może pomóc w przywróceniu odpowiedniego poziomu mikroorganizmów w jelitach. Niektóre badania sugerują również, że podawanie prebiotyków może pomóc w zapobieganiu i zmniejszaniu występowania problemów żołądkowo-jelitowych, takich jak zespół jelita drażliwego i reakcje alergiczne. Podobnie antybiotyki mogą pomóc w zapobieganiu występowaniu oporności na antybiotyki wśród niektórych mikroorganizmów zamieszkujących jelita.

Probiotyki są również korzystne dla zdrowia, gdy są stosowane w połączeniu z suplementami diety zawierającymi odpowiednią ilość żywych organizmów. Generalnie nie jest możliwe pozyskanie wszystkich wymaganych mikroorganizmów w wystarczającej ilości w przeciętnej diecie. W wielu przypadkach, nawet po uzyskaniu odpowiedniej ilości żywych bakterii, zastosowanie ich w ilościach niezbędnych do zapewnienia jakichkolwiek korzyści zdrowotnych może być trudne. Dlatego czasami zaleca się suplementację. Suplementy probiotyczne mogą zawierać żywe mikroorganizmy lub tylko kilka z nich.

Kilka gatunków z rodziny Lactobacillus to najpowszechniejsze organizmy probiotyczne. Jednym z najważniejszych czynników wpływających na wzrost tych mikroorganizmów w jelicie jest ilość laktozy w diecie. Większość żywych mikroorganizmów dostępnych w przefermentowanych produktach spożywczych nie zawiera laktozy. Jest to jeden z powodów, dla których probiotyki są z powodzeniem stosowane do wprowadzania mikroorganizmów do diety. Wiele badań wskazuje, że wprowadzenie gatunku Lactobacillus do diety zwiększa produkcję laktazy, enzymu trawiennego, który jest przydatny w trawieniu produktów mlecznych. Ponadto Lactobacillus acidophilus ma korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego.

Invex Remedies invexgold.pl